עמותת לכל נפש הוקמה בשנת 2008, ע”י קבוצה של אנשי ונשות מקצוע מתחום בריאות הנפש (פסיכיאטרים/יות, פסיכולוגים/יות ועובדים/ות סוציאליים החברים בחברה הפסיכואנליטית בישראל). מטרתה של העמותה לספק טיפול פסיכולוגי אינטנסיבי וממושך לילדות/ים, מתבגרות/ים ומבוגרות/ים הסובלים מהפרעות נפשיות קשות ונזקקות/ים לטיפול בשרותי בריאות הנפש הציבוריים והקהילתיים.
במציאות של היום, אנשים אלה מקבלים מענה טיפולי מקומי (תרופות ומספר מצומצם של שיחות טיפוליות) שמטרתו הפחתת הסימפטומים בעיקר. למותר לציין, כי עבור מטופלות/ים אלה טיפול שכזה רק “מגרד את פני השטח” ואינו מעניק להן/ם סיכוי ממשי להתמודד עם האתגרים הרבים הניצבים בפניהם. כאשר המטופל/ת הינו ילד/ה, הגשת הטיפול הנכון ללא שיהוי חשובה עוד יותר. שכן, ילדות/ים החווים מצוקות נפשיות חמורות ניצבים בפרשת דרכים שבה איכות ויעילות הטיפול שיוענק להן/ם תשפיע באופן מובהק על סיכוייהם להפוך לבוגרות/ים בריאים ומתפקדים.
על מנת להתמודד עם מצוקה זו, יזמה עמותת “לכל נפש” פרויקט טיפולי ייחודי, שבמהלכו הוקמו שתי יחידות למתן טיפול פסיכותרפי אינטנסיבי וממושך (2-3 פגישות פסיכותרפיה בשבוע למשך שלש שנים). היחידה הראשונה, יחידה למבוגרים, הוקמה בשיתוף פעולה עם מרפאת המבוגרים של המרכז לבריאות הנפש ע”ש יהודה אברבנאל בבת-ים. היחידה השנייה, היחידה לילדים ונוער, הוקמה בשיתוף פעולה עם מרפאת הילדים והנוער של המרכז הקהילתי לבריאות הנפש ביפו. שתי היחידות סיפקו מענה טיפולי שכזה לכ 40 ילדות/ים, מתבגרות/ים ומבוגרות/ים. כל המטופלים שהופנו ליחידות היו מטופלות/ים שמצבם הנפשי הקשה לא השתפר למרות שקיבלו את כל סל הטיפולים הקיים במסגרת המרפאות ומצבם הסוציואקונומי הקשה לא אפשר להן/ם לממן את הטיפול באופן פרטי.
פעילותן הטיפולית של היחידות נוטרה והוערכה על ידי צוות מקצועי מהאוניברסיטה העברית בירושלים. הממצאים של תכנית הניטור וההערכה של יחידת המבוגרים מראים בבירור שהפסיכותרפיה האינטנסיבית והממושכת עזרה למטופלות/ים ביחידה למתן את עוצמת הסימפטומים, לשפר את תפקודן/ם בכל תחומי החיים (האישי, הבין אישי, המשפחתי, התעסוקתי והלימודי), לשפר את איכות חייהן/ם ולא פחות חשוב מכך גם עזרה להן/ם להיחלץ ממעגל של אשפוזים חוזרים. אחד הממצאים המרשימים ביותר של תכנית הליווי וההערכה הראה, שאם משווים את סך ימי האשפוז של המטופלות/ים ביחידה במהלך השנים שטופלו ביחידה (סך הכול 30 ימי אשפוז), לסך ימי האשפוז של אותם המטופלות/ים בחמש השנים שקדמו להפנייתן/ם ליחידה (סך הכול כ 1563 ימי אשפוז), אז רואים ששיטת טיפול זו עומדת גם במדדים של עלות מול תועלת.
כיום, לאור הצלחת הפיילוט הראשון, אנו נמצאים בשיתופי פעולה עם מספר מרפאות ברחבי הארץ, שהקימו ומעוניינות להקים יחידות טיפוליות חדשות. כמו בעבר, הטיפול מסופק ע”י מטפלי המרפאה, וכן גם המטופלים שמופנים לטיפול הם מטופלים המשתייכים לאותה המרפאה.
מטרות
- העלאת המודעות לצורך ולחשיבות הפסיכותרפיה בגישה הפסיכואנליטית.
- מתן אפשרות לכלל המטופלים הסובלים ממצוקה נפשית קשה, גם אלה הפונים לקבלת
טיפול בשרותי בריאות הנפש הציבוריים, לקבל פסיכותרפיה פסיכואנליטית - הכשרת מטפלים במתן הטיפול הנ”ל להפרעות נפשיות קשות.
- הרחבת התפיסה הטיפולית על ידי הדגמת השפעתה הייחודית של הפסיכותרפיה הפסיכואנליטית על מהלך ואיכות החיים של המטופלים כמו גם את הכדאיות הכלכלית שלה.
יעדים
- הקמת שלש יחידות טיפוליות תוך שלש שנים שתטפלנה בכ 75 מטופלים לפחות.
- קיום כנסים, ימי עיון והשתלמויות.
- פיתוח מודל להכשרת אנשי מקצוע במתן פסיכותרפיה פסיכואנליטית אינטנסיבית וממושכת למטופלים הסובלים מהפרעות נפשיות קשות.
מטופלים – מבוגרים וילדים הסובלים מהפרעות נפשיות קשות הזקוקים לקבלת פסיכותרפיה פסיכואנליטית ושאינם מקבלים אותה בגלל מגבלות תקציביות. המטופלים יהיו מטופלים המשתייכים למרפאה בה היחידה פועלת, והם יופנו ליחידה ע”י הסגל הרפואי שמטפל בהם.
מטפלים – קהילת אנשי המקצוע (פסיכיאטרים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים) העוסקים בפסיכותרפיה בשרותי בריאות הנפש הציבוריים.
עמותת לכל נפש תפעל להקמת יחידות טיפוליות במרכזי בריאות נפש קיימים, מוכרים ובעלי מוניטין שתספקנה פסיכותרפיה פסיכואנליטית (ראה נספח המפרט את מבנה היחידה ודרכי פעולתה).
כל מטופל במסגרת היחידה יקבל פסיכותרפיה בתדירות של עד שלש פגישות לשבוע למשך שלש שנים לפחות.
העמותה תממן הקמת צוות של אנשי מקצוע שיבדוק ויעריך את השפעתה הייחודית של הפסיכותרפיה הפסיכואנליטית על מהלך ואיכות חייהם של המטופלים כמו גם את הכדאיות הכלכלית שלה. תוצאות ההערכה יהיו גלויות ותוצגנה במסגרת ימי עיון וכנסים.
הליווי וההערכה של היחידה נעשה ע”י פרופ’ גבי שפלר, המחלקה לפסיכולוגיה, האוניברסיטה העברית.
עמותת לכל נפש תיזום השתלמויות, כנסים וימי עיון שמטרתם להעלות את המודעות לסוג זה של טיפול ולשתף את כלל אנשי המקצוע העוסקים בפסיכותרפיה בניסיון הקליני שיצטבר במהלך עבודתן של היחידות.
* בספטמבר 2011 העמותה הקימה את היחידה הטיפולית הראשונה לטיפול במבוגרים במרפאת החוץ של בית החולים ע”ש יהודה אברבנאל בבית ים.
* היחידה השנייה של העמותה החלה את פעילותה בתחילת חודש אוקטובר 2013 במסגרת היחידה לילד לנוער ולמשפחה במרכז הקהילתי לבריאות הנפש יפו.
יוזמי, מקימי ומנהלי עמותת לכל נפש הינם פסיכיאטרים, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים בוגרי המכון הישראלי לפסיכואנליזה. כולם בעלי ניסיון קליני עשיר בפסיכותרפיה אינטנסיבית וממושכת בהפרעות נפשיות קשות שעבדו במשך שנים רבות במסגרות של שרותי בריאות נפש ציבוריים.
חברי ועד העמותה
ד”ר אילן אמיר – יושב ראש העמותה. מנהל היחידה לטיפול במבוגרים של ‘לכל נפש’ יחד עם יעל סמואל בביה”ח ע”ש יהודה אברבנאל, בת-ים. פסיכיאטר ופסיכואנליטיקאי בהכשרתו. בין השנים 1992-2009 עבד במרכז הקהילתי לבריאות הנפש ע”ש בריל בתל-אביב. מדריך, מלמד ומרצה במסגרות שונות על הפסיכותרפיה הפסיכואנליטית במטופלים הסובלים מהפרעות נפשיות קשות.
יעל סמואל – חברת ועד העמותה. קו-מנהלת היחידה לטיפול במבוגרים של ‘לכל נפש’ בביה”ח ע”ש יהודה אברבנאל, בת-ים. פסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית. מתמחה בפסיכוסומטי. עבדה 20 שנה במרכזי בריאות רפואיים בבלגיה ובישראל. כיום, עובדת בקליניקה פרטית ומלמדת בתוכניות הכשרה שונות של פסיכותרפיה.
נעמי מילר – חברת ועד העמותה. קו-מנהלת של היחידה הטיפולית לילדים ונוער של ‘לכל נפש’ במרכז הקהילתי לבריאות הנפש ביפו. פסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית. עבדה בבי”ח “שלוותא” בין השנים 1987 עד 1994 במחלקת הנוער ובמרפאת הילדים והנוער. כיום עובדת בקליניקה פרטית ומלמדת ומדריכה בתוכניות הכשרה שונות של פסיכותרפיה. מרכזת את תוכנית “התקרבות” של החברה הפסיכואנליטית בישראל, שמטרתה לקרב את עובדי המסגרות הציבוריות לחשיבה הפסיכואנליטית.
טליה פרוהוף – חברת ועד העמותה. קו-מנהלת של היחידה הטיפולית לילדים ונוער של ‘לכל נפש’ במרכז הקהילתי לבריאות הנפש ביפו. פסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית למבוגרים וילדים. בעבר, עבדה במעון יום לילדים הסובלים מאוטיזם (PDD). כיום, עובדת בקליניקה פרטית, ומדריכה בתכניות הכשרה שונות של פסיכותרפיה.
פומפי הראל – חברת ועד העמותה. קו-מנהלת של היחידה הטיפולית לילדים ונוער של ‘לכל נפש’ במרכז הקהילתי לבריאות הנפש ביפו. פסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית למבוגרים וילדים. בעבר, טיפלה והדריכה במעון יום לילדים הסובלים מאוטיזם (PDD ). כיום, עובדת בקליניקה פרטית, מדריכה במעון יום לילדים הסובלים מאוטיזם (PDD), ומלמדת ומדריכה בבית ספר לפסיכותרפיה הלפב”א.
יפעת זיבר – חברת ועד העמותה. קו-מנהלת היחידה המשולבת לטיפול במבוגרים ובילדים של ‘לכל נפש” בביה”ח ע”ש יהודה אברבנאל, בת-ים. והיחידה לטיפול במבוגרים במרכז בריאות הנפש שער מנשה. פסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית למבוגרים וילדים. מרכזת תכנית לימודים של החברה הפסיכואנליטית למטפלים בילדים. עובדת בקליניקה פרטית בישוב מתן, מלמדת ומדריכה בתכניות הכשרה לפסיכותרפיה.
חברי העמותה
חנה וקשטיין – פסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית. בעברה עבדה כ 6 שנים בבית חולים “באר יעקב”. כיום עובדת בקליניקה פרטית, מלמדת ומדריכה בתוכניות לפסיכותרפיה שונות: באוניברסיטת “בר אילן” ובתוכנית ההמשך ל”מצבים מנטאליים ראשוניים”. מלמדת בתוכנית “הידברות”-תוכנית לפסיכותרפיסטים מתקדמים של החברה הפסיכואנליטית וחלק מצוות הריכוז של תוכנית זו.
ד”ר אווה יעקובוב – פסיכיאטרית ופסיכואנליטיקאית בהכשרתה. עד 2005 עבדה במרפאה הקהילתית לבריאות הנפש בבית החולים לב השרון. מדריכה ומלמדת על הנושא של שילוב בין פסיכואנליזה ותרופות.
ד”ר יעל דשא – פסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית, מנחה בחברה הפסיכואנליטית. שמשה כשמונה שנים כפסיכולוגית בכירה בתחנה לבריאות הנפש דרום ירושלים, וטיפלה במתבגרים ומבוגרים עם הפרעות קשות. הייתה פסיכולוגית ראשית ומדריכה בעמותת “אור שלום” המטפלת בילדים שהוצאו מהבית עקב התעללות והזנחה. כיום בקליניקה פרטית, עוסקת גם בפגיעות מיניות, הריון ואימוץ; מלמדת ומדריכה במסגרות של פסיכותרפיה פסיכואנליטית, מדריכה ב”בני ברית”– מוסד טיפולי לילדי קצה, ומצוות רכזות תכנית “הדברות”-לימודים מתקדמים בפסיכותרפיה פסיכואנליטית במכון הפסיכואנליטי.
גליה פלג-עשבי – פסיכולוגית קלינית, פסיכואנליטיקאית. בין השנים 1989-2000 עבדה עם פגועי נפש במרכז לבריאות הנפש בפתח- תקווה, בבי”ח לב- השרון ובבי”ח נס ציונה. מדריכה בתוכנית ללימודי פסיכותרפיה של ביה”ס לעו”ס בבר- אילן, במרכז ללימוד פסיכותרפיה פסיכואנליטית – הלפב”א ובמרכז ויניקוט בישראל.
ד”ר צינסיה קליין – פסיכיאטרית ,פסיכיאטרית ילדים ופסיכואנליטיקאית בהכשרתה. עובדת בבי”ח גהה כמדריכה ומרכזת של הטיפולים הפסיכותרפיים הפסיכואנליטיים ובקליניקה פרטית. מלמדת ומרצה במסגרות שונות – בי”ס לפסיכותרפיה, לימודי המשך באוניברסיטת ת”א ומרפאות ציבוריות של בריאות הנפש.
רחל ראובינוף – פסיכולוגית קלינית וקנדידטית במכון הישראלי לפסיכואנליזה. בין השנים 1984 ל-1997 עבדה במרכז לבריאות הנפש ע”ש בריל ביחידה לאשפוז יום עם אנשים הסובלים מתסמונת פוסט-טראומטית כרונית.
חמוטל רז-שילוח – פסיכולוגית קלינית, פסיכואנליטיקאית, יועצת ארגונית. מרצה ומדריכה בבי”ס לפסיכותרפיה ה.ל.פ.ב.א ובבי”ס לפסיכותרפיה של אוניברסיטת ת”א. שותפה להקמת המרכז לטיפול הורה תינוק בהרצליה.
ד”ר מאיר שטיינבוק – פסיכיאטר ופסיכואנליטיקאי. מהמקימים, בצוות ההנהלה, ומורה במרכז ויניקוט בישראל. מדריך בתוכניות שונות לפסיכותרפיה.
ד”ר נתן קרני (ז”ל) – פסיכיאטר, פסיכואנליטיקאי, מנחה בחברה הפסיכואנליטית בישראל. מנהל המערך הקהילתי במרכז הרפואי לבריאות הנפש באר-יעקב, נס-ציונה.