דף הבית > שיטת טיפול

פסיכותרפיה פסיכואנליטית אינטנסיבית וממושכת הינה סוג של טיפול נפשי דרך דיבור. טיפול זה הינו נגזרת של הפסיכואנליזה, שהומצאה לראשונה על ידי זיגמונד פרויד לפני יותר ממאה שנה, ומאז ממשיכה להתפתח ולעבור שינויים רדיקלים.
במהלך הטיפול, שבדרך כלל נמשך מספר שנים, המטופל והמטפל נוטלים חלק במספר פגישות שבועיות בנות כחמישים דקות כל אחת. בפגישות, המטופל עובד בשיתוף פעולה עם המטפל על מנת לזהות ולעבד את הרגשות, הפנטזיות, הקונפליקטים, החסכים והטראומות שנמצאים בבסיס המצוקות הנפשיות שבעטיין הן פנו לטיפול.

התיאוריה הפסיכואנליטית גורסת שלא רק גורמים מבניים גנטיים וביולוגים מעצבים את אישיותו של האדם ושקיימים גורמים מרכזיים נוספים. גורמים אלה כוללים, בין היתר, את חווית הלידה, טיב ומידת ההתאמה של היחסים המוקדמים שנוצרים בין התינוק לדמויות ההוריות, התמודדות עם חסכים, אבדנים, מוות וחוויות טראומטיות אחרות. אלו חוויות מכוננות, הנחוות במסגרת מערכות היחסים המשפחתיות. החוויות הללו מניחות את התשתיות הנפשיות להתפתחות אישיותו של האדם, ומהוות את הבסיס הלא מודע להתפתחות המיניות, האהבה, השנאה, היצירתיות ואופי מערכות היחסים הנוצרות עם הזולת.
לעיתים קרובות התשתיות הנפשיות הלא מודעות האלה, הן הגורמים שעומדים בבסיס המצוקות הנפשיות שדוחפים את האדם לבקש עזרה וטיפול.

משך הזמן הארוך של הטיפול, הקביעות והתדירות הגבוהה של הפגישות, בשילוב עם האופי המיוחד של היחסים שנוצרים בין המטופל למטפל, הם אלה שיוצרים את המבנה שבעזרתו ניתן להביא למודעות את התשתיות הלא מודעות הנ”ל, מה שמאפשר למטופל להכיר, לעבד ולעיתים אף לשנות אותן.
גם הקשר העמוק והמיוחד שנוצר בין המטופל למטפל במהלך הטיפול מושפע ומעוצב בעוצמה רבה על ידי התשתיות הלא מודעות הנ”ל, מה שנותן למטפל ולמטופל מרחב חשוב נוסף לחוות ולהכיר אותם מקרוב, ובכך הזדמנות נוספת לעבד ולשנות אותם.

העבודה הטיפולית הנעשית במסגרת הפסיכותרפיה הפסיכואנליטית האינטנסיבית והממושכת היא קשה, מורכבת וסבוכה, ולפרקי זמן גם מתסכלת ומתישה, אך כאשר היא מצליחה, היא מספקת חוויה משמעותית ומכוננת שמובילה לשינויים התפתחותיים מרחיקי לכת בכל תחומי חייהם של המטופלים.
הצלחת הטיפול תלויה במטופל, במטפל ובטיב מערכת היחסים שנוצרת ביניהם, אך לא פחות חשוב מכך באפשרות שלהם לתת לתהליך הטיפולי הארוך והסבוך למצות את מלוא הפוטנציאל הגלום בו עד תומו.

כיום פועלת היחידה הטיפולית הראשונה במרפאת החוץ של המרכז לבריאות הנפש ע”ש יהודה אברבנאל.
יחידת הטיפול הבסיסית המוצעת למטופלים במסגרת היחידה היא פסיכותרפיה פסיכואנליטית בתדירות של עד שלש פגישות לשבוע למשך שלש שנים לפחות.

בראש היחידה עומדים דר’ אילן אמיר, יו”ר עמותת לכל נפש, וגב’ יעל סמואל, חברת ועד העמותה,הללו מבצעים את התפקיד בהתנדבות. שניהם פסיכואנליטיקאים אשר מתחייבים במסגרת תפקידם לפעול למימוש מטרות העמותה, ולעבוד בשקיפות מלאה ובשיתוף פעולה עם מנהל המרפאה, ד”ר הנרי שור.

בנוסף, המנהלים הינם בעלי רקע וניסיון בתחומים הבאים:

  • כמטפל ומדריך של פסיכותרפיות פסיכואנליטיות אינטנסיביות וממושכות במטופלים שאובחנו כסובלים מהפרעות נפשיות קשות.
  • ניסיון בהתמודדות וניהול מצבי משבר ורגרסיה נפשיים כדוגמת מצבים פסיכוטיים, מצבים אובדניים ועוד.
  • ניסיון באינטגרציה של פסיכותרפיות פסיכואנליטיות עם טיפולים פסיכופרמקולוגים והתערבויות פסיכוסוציאליות.
  • ניסיון בעבודה וניהול של צוות רב תחומי בתוך מסגרות בריאות נפש ציבוריות.

צוות המטפלים

צוות המטפלים ביחידה מורכז ממטפלים (פסיכיאטרים, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים) בעלי הכשרה מתאימה בפסיכותרפיה אשר במהלך עבודתם ביחידה עוברים מסלול הכשרה והתמחות במתן פסיכותרפיה פסיכואנליטית אינטנסיבית, למטופלים הסובלים מהפרעות נפשיות קשות.

המטפלים המתקבלים לעבוד במסגרת היחידה ימתחייבים לעבוד בה 15 שעות שבועיות למשך שלש שנים לפחות.

שעות העבודה של צוות המטפלים ביחידה יחולק באופן הבא:

  • עשר שעות פסיכותרפיה
  • שעתים הדרכה אישית
  • שעה וחצי בשבוע שיוקדשו לסמינר קליני/תיאורטי (הסמינר יהיה פתוח לכל המטפלים במרפאה)
  • שעה וחצי בשבוע שיוקדשו לישיבות צוות ביחידה ובמרפאה

המטופלים שיופנו לקבלת טיפול ביחידה יעברו ראיון קבלה על ידי מנהל היחידה והמטפל האישי שבו תיעשה הערכה של מצבם הנפשי, רצונם להיכנס לתהליך טיפולי אינטנסיבי ויכולתם ליצור ברית טיפולית.
כמו כן, העמותה תקים ועדה משותפת ליחידה ולמרפאה שתגדיר קריטריונים נוספים ותאשר את קבלת המטופלים.

נשמח לשתף אתכם כאן במידע לגבי התהליך של הטיפול הפסיכולוגי האינטנסיבי והממושך, הקשיים
בהשגתו במרפאות ציבוריות והחשיבות שלו בטיפול בבעיות נפשיות ממושכות.

> ראו קישור לכתבה שהתפרסמה ב-7/7/10 בעיתון TheMarker

בכתבה מתוארים מבט אישי וסקירה של אפשרויות הטיפול בשירות הציבורי כולל הקשיים בהשגת טיפול אינטנסיבי וממושך במרפאות הציבוריות של בריאות הנפש.

פעולת היחידות מנוטרת ע”י צוות מחקר מקצועי, אשר אומר ומעריך את טיב ההשפעה של הטיפול על מטופלי היחידה לאורך הטיפול ואף אחריו. מחקר הליווי כולל קבוצת ביקורת בת כ-50 משתתפים משתי היחידות. המחקר אושר ע” ועדת הלסינקי של ביה”ח ע”ש יהודה אברבנאל בבת ים.

העדויות שהמחקר מעלה, יחד עם ההתרשמויות של מטפלינו, מצביע על תמורות חשובות ומשמעותיות. תוצאות מפורטות של המחקר תתפרסמנה לקראת סיום שנת 2015.

אשפוז חוזר

אנו רואים תמורה דרמטית בתחום האשפוזים החוזרים בקרב מטופלינו. ביחידת המבוגרים נמצאים מספר לא מבוטל של מטופלים שבעברם אושפזו פעמים חוזרות ותכופות במוסדות בריאות הנפש. מתחילת תקופת הטיפול, לא נרשמו אשפוזים חוזרים אצלם, או אצל אף מטופל אחר ביחידה.

איכות חיים ותפקוד

הפסיכותרפיה האינטנסיבית מלווה את המטופל לאורך זמן ארוך, ומהווה עבורו ‘משענת’ לקשיים השונים שעשויים לעלות במהלך חייו. יש על כן לשים לב לשינוי ולהתקדמות שחלים בתחומי החיים השונים אצל מטופלנו, וכן לבחון את עמידותם לאורך זמן.
ביחידת המבוגרים, אנו רואים שינויים מהותיים ומשמעותיים ברמת איכות חייהם, בתפקודם המקצועי והבין-אישי. במהלך הטיפול, ראינו כיצד מטופלים שונים שוברים דפוסים ומגלים יוזמה ותעוזה לשנות את אורח חייהם.
ביחידת המבוגרים, הדבר כולל רכישת מקצוע ועבודה, יצירת קשרים זוגיים וחברתיים אחרי שנים של בדידות, חידוש קשרים משפחתיים, ביצוע רכישות משמעותיות.
ביחידת הילדים, הטיפול שיחק תפקיד משמעותי בהחזרת ילדים למסגרת לימודית אחרי תקופת המנעות ממושכת, בשיפור הביצועים בבית הספר, בשיקום של הקשרים בתוך המשפחה ובהרחבת מעגל החברים.

ללא יוצאים מן הכלל, תחילת הטיפול לווה בירידה משמעותית בתסמינים ובתחושת הקלה. הקלה זו איפשרה, במרוצת הטיפול, להתמודד עם המורכבויות השונות והיחודיות שפקדו את המטופלים.

צוות המחקר

מנהלי המחקר- פרופ’ גבי שפלר, ד”ר הנרי שור, ד”ר גילי גולדצווייג וד”ר אילן אמיר

ריכוז המחקר, הפעלתו וניתוח סטטיסטי – ד”ר איילת פלוס, רון פינקנברג ומיטל גרימלנד.